Lazer Epilasyonda kullanılan lazer tipleri nelerdir?
Lazer epilasyon cihazlarının etkin dalga boyları farklı olduğundan dolayı cihaz çeşitliliği ile karşılaşmaktayız. Epilasyonda kullanılan lazer tipleri başında alexandrite, diode ve NdYag gelmektedir. Ayrıca lazer olmayan yoğun ışık kaynaklı IPL cihazları da bu gruba girmektedir.
Lazer cihazlarının özellikleri nelerdir?
Lazer epilasyonda en sık kullanılan ve en başarılı lazer tipleri arasında Alexandrite yer almaktadır. Alexandrite tipi lazerler 755 nm dalga boyuna sahip olup, ışığı kıl kökündeki melanin pigmenti tarafından iyi tutulan lazerlerdir. Uygulamaları hızlı ve pratik olmakla birlikte, çok koyu cilt renginde kullanmak için uygun değildir. Bizim toplumumuzda genellikle çok koyu cilt rengine sahip olmadığından oldukça başarılı sonuçlar görülmektedir. Ancak alexandrite tipi lazerler her bölge için uygun değildir. Özellikle yüz bölgesinde çok nadiren kullanılımı sözkonusdur. Bunun yanında 810 nm dalga boyuna sahip diod tipi lazerler de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Diod lazerlerin uygulanması anında hafif batma hissi olması ve kılları bir süre daha geç dökmesi, alexandrite lazerlere göre dezavantajdır. Lazer epilasyonda kullanılan ve dalga boyu 1064 nm olduğundan dolayı en derine ulaşan lazer tipi NdYag tipi lazerlerdir. Ancak kıl kökü tarafından daha az emilen lazer tipi olan NdYag cihazlarının kullanım alanı sınırlı olup yalnızca derin yerleşimli kıllarda tercih edilir. NdYag tipi lazerlerin bronz tenlerde bile güvenle kullanılmaları yanında, diğer lazer tiplerinin uygulamalarında hissedilmeyen batma hissi daha belirgindir.
Kalıcı epilasyonda %100 garanti verilebilir mi?
Ciddi bir sağlık kuruluşu diğer tıbbi konularda olduğu gibi lazer epilasyon uygulamalarında da garanti vermez/vermemelidir. Ancak ortalama olarak, dozları çok iyi ayarlanmış etkin cihazlarla, uygun lazer tipinin uygun kişi ve bölgelerde kullanılması ile kalıcı epilasyonda bayanlarda başarı %70-90, erkeklerde %60-80 düzeylerindedir. Kalan kıllarda incelip rengi açıldığından tatmin edici sonuçlar sağlanmaktadır.
En iyi lazer sistemi hangisidir?
Biraz öncede açıklandığı gibi lazer epilasyon uygulamalarında çeşitli cihazlar vardır. Bilimsel literatürde en etkili lazer cihazı diye bir kavram yoktur. Her cihazın yerinde ve gerektiğinde kombine kullanımı en iyi sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Bu sayede kişinin özellikleri belirlendikten sonra en uygun cihaz veya kombinasyon belirlenip uygulamalar yapılmaktadır.
Lazer herkese uygulanabilir mi?
Lazer tedavisi her yaş ve her cinsten herkese rahatlıkla uygulanabilmektedir. Yalnızca hamile bayanlar bunun dışındadır. Ayrıca güneş ışığı ya da solaryumda çok fazla bronzlaşmış kişilere lazer uygulaması için bir süre beklenir. Bronzlaşma lazer ışının etkisini azaltması yanında geçici leke riskini de arttırmaktadır. Fakat kliniğimizde bulunan cihaz çeşitliliği ve güvenirliliğinden dolayı bir dereceye kadar bronz ciltlere uygulama yapılabilmektedir. Lazer epilasyon uygulamasında en ideal kombinasyon açık cilt rengi, koyu kıl rengidir. Fakat gelişmiş teknoloji ve cihaz çeşitliliği her cilt tipi ve kıl renginde güvenilir ve başarılı sonuçlar vermektedir.
Uygulamada ağrı olur mu?
Kliniğimizde kullandığımız son teknoloji ve kendinden soğutma sistemli lazer cihazları ile uygulama öncesi ve sonrası oldukça ağrısız ve acısız geçer. Ancak bazı hassas bölgelerde bazı cihazlar anlık hafif batma hissine neden olabilir.
Tedavi kaç seans sürecektir?
Dünyadaki hiçbir lazer uygulaması tek bir seansta kıl sorununuzdan kurtulmanızı sağlamaz. Bu tip mucizevi söylemlerden kesinlikle kaçınmanız gerekir. Cilt tipine, tüy rengine ve bölgeye göre ortalama 8 - 10 seansta sonuç alınmaktadır.
Seanslar ne kadar sürer, seans araları ne kadardır?
Lazer uygulaması diğer yöntemlere göre çok kısa sürmektedir. Seans araları kişiye bağlı olarak değişmek üzere 1-4 aydır.
Lazer uygulaması öncesi veya sonrasında özel bir bakım gerektirir mi?
Genellikle lazer uygulaması öncesi herhangi bir bakım gerekmemektedir. Lazer uygulaması sonrası ise güneşten korunma önemli olduğundan, kişilere yüksek koruma faktörlü güneşten koruyucular önerilmektedir.