Et Benleri, Nasır ve Siğil Tedavisi
Et beni nedir?
Et benleri; cilt renginde, çıkıntılı kökü olmayan küçük deri parçalarıdır. Bunlar 20- 40 yaşından sonra oluşmaya başlar. Bu benlerin ortaya çıkışında bir çok sebep vardır.Vücut direncinde ani düşme, virütik enfeksiyonlar, ani kilo kaybı veya şişmanlik, hamilelik, menapoz , stres ve hormon hastalıkları et benlerinin hızla çoğalmasına sebep olabilirler. Et benleri epitelyal polip olarak da adlandırılırlar.
Et Beni kansere dönüşür mü?
Hayır, et benlerinin genellikle zararları yoktur, fakat eğer alınmayacaklar ise takip edilmelidirler. Hastayı rahatsız ediyorsa, çok kısa bir işlem ile alınmaları mümkündür. Genital bölgede olanların virüsler ile ilişkisi olabileceğinden dolayı alınmalarında ve takip edilmelerinde fayda vardır.
Et beni veya et benleri en sık nerede çıkar?
Benlerin yeri önemli değildir. Et benleri sıklıkla boyun,erkek ve kadın genital bölge, koltuk altında ortaya çıkarlar.
Et Beni İle HPV virüsü arasında ilişki var mıdır?
Hem evet hem hayır. Bilindiği üzere 120 den fazla HPV tipi vardır ve bunları çok azı genital siğillere sebep olur ve kanserojen etkisi oluşturabilir. Yapılan çalışmalar genital bölge de olan “et beni” veya “et benleri” nin bir kısmının sebebinin de HPV virüsü ile ilişkili olabileceğini iddia etmektedirler. Görünüş olarak HPV tip 6 ile karışabilmelerine rağmen bazı tip HPV supgruplarının etmen de olabileceği iddia edilmektedir. Fakat etbenine sebep olan HPV virüsü tipi ile genital bölgede siğil ve kondilomlara sebep olan ve kanserojen etkisi de bulunan HPV virüsü tipleri aynı değildir. Bu sebeple HPV sonucu oluşan riskli kondilom lezyonları ve et beni arasında ilişki kurmak doğru değildir.
Et beni tedavisi nasıl yapılır?
Radyofrekans, Kriyoterapi , Koterizasyon ve Cerrahi olarak kolayca tedavi edilebilirler.
Et Benleri ne zaman önem kazanır?
Et benleri çok fazla sayıda ve tüm vücuda dağılacak şekilde yaygınsa, hastada bağırsak polipleri ve hormon bozukluğu mutlaka araştırılmalıdır. Et benleri eğer alınıp patoloji inceleme yapılmayacak ise dikkatle izlenmelidir, çünkü bir et benindeki herhangi bir yapısal değişiklik melanom (deri kanseri) belirtisi olabilir, bu durumda ileri tetkik gerektirebilir.
Siğil
Siğiller insan papilloma virüsünün deri üzerinde yaptığı reaksiyon sonucu oluşur.
Derinin herhangi bir yerinde yerleşebilen bu virüs her yaşta görülebilir.
Siğillerin tedavisinde elektrokoterizasyon, salisilik asit,laser kullanılmaktadır.
Lazerle siğil tedavisi
1-Etkindir
2-Ağrısızdır
3-Hızlı sonuç alınan bir yöntem olarak öne çıkar.
Lazer ile siğilin damarları ve dokusu yakılarak doku yok edilir.Siğilin yok edilmesi iş gücü kaybını da azaltır.